Pohdintoja rajan pinnasta Pohdintoja nykysuomesta ja maailmanmenosta

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen ulkopoliittinen asema

Missä savua, siellä Venäjä

Totalitarismiin kuljetaan vapaudesta luopumisen kautta. Joskus vapaus on puolinaista. Kuusikymmentäluvun vasemmistoradikalismissa yksilötason vapautumiseen kuului – ainakin meillä Suomessa – poliittista ahdasmielisyyttä, johtajavaltaisuutta ja neuvostojärjestelmän ihailua. Vapautuminen tapahtui silmät ummessa.

Historia osoittaa, että yhteiskunnallisen rakennemuutoksen ja taloudellisen epävarmuuden aikana ihminen luopuu helpommin vapaudestaan. Näköalattomuus johtaa alistumiseen ja kriittisen ajattelun vaimentumiseen.

Epävakauden aikana Suomi tarvitsee ankkureita

”Suomalaiset poliitikot ovat ottaneet tavakseen toivoa, että Etykistä tulisi Euroopan uuden turvallisuusjärjestelmän perusta. Kun täällä vierailleelta Englannin pääministeriltä kysyttiin, voisiko näin tapahtua, tuli vastaus: ”Ehdottomasti ei. Nato pysyy meidän turvallisuuspolitiikkamme perustana.” (…) Hän saattaa pitkällä aikavälillä olla väärässä – voihan Etykistä kehittyä vaikka mitä ja Nato näivettyä keskustelukerhoksi”
 

Mihin presidenttimme pyrkii?

Presidentti Niinistö on MTV:n kirjeenvaihtajan mukaan korostanut Berliinissä, kuinka tärkeää Suomelle on Venäjän turvallisuuspoliittisten intressien huomioonottaminen. Tämän nojalla hän muistutti Suomen päättävän itse, käytetäänkö ilmatilaamme tai aluettamme esimerkiksi Viron tai Baltian maiden puolustamiseen. Suomi ei voi olla maa, joka antaa muille sotilaallista apua saamatta sitä itse.

Valikoivaa reaalipolitiikkaa

Elättelin vielä eilen toiveita siitä, että Alexander Stubbin Financial Timesin artikkelissa The new deal that must be forged between Europe and the US esittämä varoitus Euroopan jakautumisesta etupiireihin luetaan ja ymmärretään suomalaisten turpo-päättäjien keskuudessa.

Viime kädessä Suomen ulkopolitiikkaa johtaa valtioneuvosto, ei presidentti

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tulkitsi Ylen ykkösaamun haastattelussa 28.5.2016 presidentin ulkopoliittista valtaa.

Perustuslaki sanoo nimenomaisesti, että tasavallan presidentti johtaa... yhteistoiminnassa. Minä pidän siinä kohdassa aina pienen tauon.”, Niinistö tokaisi toimittaja Jari Korkille (Yle_28.5.2016).

Paikkamme Donald Trumpin universumissa

Yhdysvaltain tuoreen esivaalikierroksen jälkeen alkaa tuntua suorastaan todennäköiseltä, että sarjatulella tyhmyyksiä laukova dilimiljonääri todella nousee maansa 45. presidentiksi. Asetelma kertoo huolestuttavan viestin  siitä, mihin suuntaan maailmamme on yleisemminkin kehittymässä. Kysymykseksi jää, voimmeko tehdä mitään sen muuttamiseksi.

Trump muuttaa Amerikkaa

Mihin joukkoon Suomi haluaa kuulua Euroopan poliittisella kartalla?

Elintasomme on kehittynyt viime vuosina heikommin kuin läntisissä naapurimaissa ja samoin on käynyt työllisyysasteellemme. Poliittisesti ja kulttuurisesti olemme etääntyneet muista Pohjoismaista, vaikka oikeistopopulismi ja maahanmuuttovastaisuus ovat nostaneet päätään kaikkialla. Suhtautuminen Venäjään erottaa Suomea muista Pohjoismaista Ruotsin kanssa kehitellystä puolustusyhteistyöstä huolimatta. Meillä on enemmän tahoja, jotka haluavat ylläpitää suhteita Venäjän nykyiseen valtaeliittiin ja sen ympärillä olevaan väkeen länsimaiden yleisestä pidättyvyyslinjasta huolimatta.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan syksy

Sipilän hallituksen muodostaminen on muuttanut Suomen profiilia maailmalla. Linjan muutos on ilmennyt EU-yhteistyössä, Natoon suhtautumisessa, Venäjä-suhteissa, kehitysapuleikkauksissa ja nyt myös pakolaispolitiikassa. Syksyn mittaan eteen voi nousta esiin uusia haasteita, jotka paljastavat tähänastista selvemmin Suomen tosiasiallisen paikan kansainvälisessä järjestelmässä.

Suomen linja

Stubb ja Haglund löysässä vuotohirressä

 

On vuotoja ja vuotoja.

Jos tietovuodosta epäillään alemman palkkaluokan virkamiehiä (niin kuin kai tehdään tässä tuoreessa Kataisgate-tapauksessa), syylliset etsitään hutkittaviksi. Jos taas vuoto tulee hierarkian korkeimmalta tasolta, syyllisiä ei etsitä tutkittaviksi.

Oikeudenkäyttöä ja syntymistä koskevassa keskustelussa kiinnitetään aivan liian vähän huomiota siihen vallankäyttöön, jota harjoittaa se taho, joka saa päättää siitä, mitä tutkitaan tai milloin syytekynnys ylittyy.

Karjala kuohuu

Nyt kun karjalan tasavallassa kuohuu, odotan mielenkiinnolla venäjän ulostuloa siitä miten Suomi on aina halunnut karjalan takaisin ja vaikuttaa nyt joillain tavoilla alueen politiikkaan omien intressiensä kanssa. Siihen kun lisätään 900000 suomen reserviläiselle lähetetyt kirjeet, niin voidaankin maalata kuva pahasta suomesta joka valmistautuu karjalan haltuun ottoon. Hieman offtopic, kuulin että venäläishenkilöt olisivat ostaneet Eteläkarjalalaisesta urheilukaupasta 14000€ edestä ammuksia, en tiedä hinnoista mutta peräkärrytasoisesta määrästä puhuttiin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä