Pohdintoja rajan pinnasta Pohdintoja nykysuomesta ja maailmanmenosta

Mitä jos Suomea johdettaisiinkin kuin yritystä?

Jossain vaiheessa tuli kovasti äänenpainoja että suomen taloutta pitäisi elvyttää velkarahalla, eikä kiristää vain vyötä. Mitä jos vietäisiin ajatusta pidemmälle?

Suomessa tuntuu löytyvän kaikenlaisia esiintymiä, viimeisimpänä skandiumia. Kuulostaisiko se ihan hölmöltä että valtio ottaisi sitä velkaa, kerran niin edukkaasti sitä olisi tarjolla, ja sijoittaisi sen suomen mineraalivarojen valjastamiseen? Korvamerkittyä velkaa, jota sitten maksettaisiin kaivosten tuotoilla pois. Asia pidettäisiin valtion kontrollissa ja toteutettaisiin riittävän ympäristöystävällisesti. Velalla maksettaisiin kaivoksen sekä tarvittavan infran rakentaminen, ja tuotoilla maksettaisiin palkka työntekijöille sekä ko. asiaan otettu velka pois. sitten jos jäisi jotain ylimääräistä, maksettaisiin sillä muita velkoja tai sidottaisiin muihin hyödyllisiin sijoituksiin.

Miksi kaikki tuottava pitää yksityistää ja antaa yksityisen puolen ottaa tuotot ja valtiolle sekä veronmaksajille jää vain maksajan rooli. Kuulostaa kauhean simppeliltä, mutta eiköhän tämäkin ole liian hankala toteutettavaksi suomen valtiolle, ulkomaiset toimijat kyllä lypsävät rahat pois suomen maaperästä, poliitikkojen avustuksella, kuten fosfaatti esiintymän kanssa. Lailla jopa luodaan lisämarkkinoita oman maan tuotteelle jota ulkomainen firma tuottaa ja myy kalliilla suomen maanviljelijöille samalla kun määrätään naurettavia lakeja että miten kaltevalle pinnalle ei enää "luonnon tuotetta" saa mättää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kyllä Sipilä ainakin parhaansa yrittää luoda yritysjohtoista Suomea. On vain pari pientä estettä: kansalaisten mielipide ja perustuslaki.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuota, miten Sipilä yrittää luoda yritysjohtoista Suomea käytännön tasolla ?

Valtion budjetti ja julkiset menot kasvoivat reippaasti 2017 edelliseen vuoteen verraten ja verotulot ovat myös kasvaneet yllättävän paljon. Samalla valtio velkaantuu liki 6 miljardia euroa ja kunnat tämän päälle vielä oman osansa.

Jokohan seuraavassa hallituksessa demarit olisivat taas kerran näyttämässä, kuinka ay-johtoista Suomea hallitaan menestyksellisesti ?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Sitähän Sipilä yrittää, mutta kun siitä ei mitään tule. Mies on joko tietämätön tai puhuu tahallaan sitäihtiään.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kekkosen aikaan valtio investoi ja rakensi tehtaita, ja hyödynsi Suomen luonnonvaroja, varsinkin metsää. Silloin oli sosialismi, mutta valtion bisnekset toimivat. Nykyään on markkinatalous ja poliitikot hukkaavat kansallisomaisuuden.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Sipilä johtaa hallitusta kuin yritystä - muutahan kokemusta hänellä ei liene kuin yritysjohtajan.

Blogistin ehdotus vaikuttaa hyvältä. Yritysjohtajataustainen vain mieluummin yksityistää, kuin kehittää valtion sijoitustoimintaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jollain rakenteellahan se valtion kaivostoiminta pitäisi toteuttaa ja tuo rakenne on perinteisesti ollut valtionyhtiöt, jotka ovat olleet osakeyhtiömuotoisia muodollisesti. Myöhemmin on tullut tavaksi ottaa mukaan tietty etukäteen rajoitettu osuus yksityistä pääomaa, jolloin kyseiset yhtiöt on listattu myös pörssiin.

Valtion yhtiöt puolestaan hoitavat oman rahoituksensa samalla tavoin kuin muutkin yhtiöt, eli osittain lainanoton kautta. Valtio omistajana joskus antaa toki myös pääomaa, mutta ainakin viimeisten vuosikymmenien aikana silloin on kyse ollut "portsarin lanteista".

Kaivostoimintaa ovat harjoittaneet valtionyhtiöistä mm. Outokumpu, Rautaruukki ja Kemira.

Mitä uutta ja mullistavaa mielestäsi ehdotuksesi toi pöytään?

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Outokumpu, perustettu 1932, solidiumin omistus: 26%
Rautaruukki, Perustettu 1960, Solidiumin omistus: 11%
Kemira, Perustettu 1920, Solidiumin omistus: 16,5%

kovasti näyttävät olevan silputtu suurilta osin muille omistajille

Talvivaaran/terrafamen tarina onkin surullisuudessaan taas sitä perinteistä suomalaista tarinaa. myydään halvalla yksityisiin käsiin kaivos eurolla, josta nämä lypsävät tuotot ja lopulta lemppaavat konkurssipesän takaisin valtion vaivoiksi.

Valtion täysi omistus, ja ympäristökeskuksen aktiivinen mukanaolo mahdollistaisi sen ettei samanlaista ympäristö katastrofia pääsisi syntymään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Talvivaarasta päätellen Sipilällä ei ole minkäänlaisia kykyjä pyörittää yritystoimintaa.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Yleisesti ottaen politiikkaan tulisi laatia tulosvastuu ja ulkoistaa sulle mulle, sukupolvea toiselle periytyvä vallan linnake. Asenteena vanhan säilyttäminen ja muutosvastarinta on yksittäisille politiikoille kannatettavaa, mutta myrkkyä kansantaloudelle.

Muutosta estävät "vallan vahtikoirat" sekä lukuisat "lopparit"

Toimituksen poiminnat