Pohdintoja rajan pinnasta Pohdintoja nykysuomesta ja maailmanmenosta

"Suomi on matkalla kohti konkurssia"

Teemu Muhonen kirjoittaa: "Sukupolvien tuloerot paljastavat myrkyllisen yhtälön – Suomi on matkalla kohti konkurssia"

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005165696.html

Nytkö tähän on heräämässä? Kirjoitin jo 2015 asiaa vuokratyöstä ja tes:sta. 

http://jukkalaulajainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/186065-vuokratyon-vaikutus-tyontekijaan-ja-tes-kiertaminen

Jos nykyaikana yhä enemmän on tarjolla vain pätkätöitä, 0-tuntisopimuksia ja vuokratöitä, ei liene ihme että ansiotaso laskee kuin lehmän häntä. Vuokratyössä kierretään virallisia työehtosopimuksia eri aloilla käyttäen tämän omaa TES:iä. Työt ovat ketjutettuja määräaikaisia, eikä tietoa tulevasta ole. Jos rupeat asiasta liikaa elämää pitämään, voidaan sopimus jättää uusimatta. Tällainen kuvio ei myöskään kauheasti rohkaise tekemään lapsia, kun ei ole tietoa, onko työpaikkaa enää 6kk kuluttua. Joudutaan elämään kädestä suuhun ja kilpailu vapaista työpaikoista on kovaa ja omasta palkkatoiveesta on jouduttava tinkimään. 

Virolaiset, Puolalaiset ja kohta ilmeisesti kiinalaisetkin työläiset vievät kantasuomalaisilta viimeisetkin työpaikat esim. Rakennus alalla.  Samaan aikaan valtion tukea tarvitsevien määrä kasvaa, jopa työssä käyvät tarvitsevat esim. asumistukea.  Suomessa yrittäminen on tehty hankalaksi, ja pienen yrityksen rekrytointi on suunnaton riski, joka saattaa huonoimmassa tapauksessa ajaa sen selvitystilaan. Kaikenlaista vyrokratiaa vaaditaan pienimmänkin putiikin perustamiseksi. Tämä on varmasti yksi syy vuokratyövoiman käyttöön pienissä puljuissa, ja väliaikaisissa tarpeissa. Mutta kun isot yritykset joilla on pysyvä työvoiman tarve käyttävät jatkuvasti vuokratyövoimaa. 

Tämänhetikisessä järjestelmässä on vakavia valuvikoja, jotka johtuvat lyhytnäköisestä ajattelusta. Jossain vaiheessa romahduksen on tultava, jollei radikaaleja muutoksia ruveta tekemään välittömästi.

Miten näette, Voiko tämänhetkisellä yhteiskuntasuunnittelulla kehittää jatkuvaa ja kestävää valtiota? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Yhteiskunnallisella suunnittelulla voi tasata köyhyyskuormaa kaikkien kannettavaksi (tämä ei tosin ole muotia nykyään...). Samoin asumisstandardeja voitaisiin alentaa (favela -tyyppistä kunnallistekniikkaa jne.)

Köyhyys itsessään ja tiukkenevat marginaalit johtuvat globalisaatiosta ja väestönkasvusta. Globalisaatio on negatiivisen summan peli, jossa huippuunsa trimmattu automaatio luo 1500 työpaikkaa Uuteenkaupunkiin ja tuhoaa 6500 työpaikkaa aiemmissa autotehtaissa. Uusikaupunki on meidän onnenpotkumme, mutta sitä kohti on kymmeniä onnenpotkuja Kauko-Idässa ja muualla, jotka ovat mukana syömässä omia jäljellä olevia työpaikkojamme.

Mielestäni kasvun kausi on ohi eikä mikään temppu tuo sitä takaisin. Jossain vaiheessa myös kaupunkien kasvu lakkaa. Edessä on kansainvälisesti levoton aika, jolloin kansakuntien johtajat ratkovat resurssiasioita sotilaallisesti.

Mitä itse voisit tehdä? Kehitä vaikka ei-elektroninen erikoisolojen äänestys- ja verotusjärjestelmä, jonkinlainen physical block chain -sydeemi. (Aiemminhan semmoinen olikin, pykäläpuut) Tai kännyviesteihin perustuva mielenosoitusten ohjausjärjestelmä. Tai analoginen kasvihuonekontrolleri.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Niin eihän meillä ole "työvoimapulaa". Meillä on "halvan" työvoiman pula. Ei kiinnosta feministejä tai vihreitä samapalkkaisuus rakennusalallla tai telakoilla. Ydinvoimalatyömaakin on jo vuosikymmenet pyörinyt ulkomaisen halvan työvoiman varassa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Feministeillä ja vhreillähän nimenomaan on varmaan suurin vaikutusvalta näihin asioihin.. Niistähän se on kiinni.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Sama palkka samasta työstä. Kuulostaako tutulta mantralta?
Tuskimpa ovat halukkaita tekemään yhtään mitään. Kunhan oma palli on turvassa. Valikoivaa.

Kun asiasta paasaatte ja tasa-arvostakin. Voisitte perustella, että ette tarkoita ihan kaikkia aloja. Raksaihmiset ja telakkaduunarit voidaan jättää huomiotta.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #7

IT sektorillakin aika yleinen käytäntö vuokratyö tänä päivänä. ja työpaikkojen siirto viroon, johon haetaan suomalaisia tekemään viron palkoilla.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #7

Kannattaisiko ennemmin ihmetellä tuonne hallituksen suuntaan, kun peesaavat EK:n tavoitteita luoda matalapalkkaduunia Suomeen?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #9

Jos kantelen tasa-arvo tätien tomistolle? Uskotko, että alkavat tomerasti toimeen moisen epäkohdan korjaamiseksi :).

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #11

Voithan sä toki kannella asiasta, joka on ay-liittojen ja työnatajajärjestöjen välinen asia.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #12

Puolueuskovaisuus on aina yhtä hellyyttävää. Olen kyllä itse kokenut saman ja joskys vielä luotin jopa ay-liikkeeseen.

Pekka Iiskonmaki

Suomi tuhosi itsensä veroilla. Vierastyövoima tekee asiat usein ns. mustana tai muuten ne työt jäävät tilaamatta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Maa makaa, niinkuin petaa.

Lähes joka neljäs nuori on työtä vailla. (23,5%) Eikä tuo määrä ole pienemässä. Näistä nuorista on iso osa saanut koulutuksen ja moni on opiskellut myös yliopistossa. Tuoretta ja innokasta ammattitaitoa siis olisi käytettävissä. Työvoimapulasta ei todellakaan ole tietoakaan, jos näille nuorille ei löydy töitä. En siis tarkoita paskaduuneja, joilla ei elä, tai 0 soppareita, tai provikalla puhelimella tavaran tuputtamista.

Nuoret kun olisivat halukkaita rakentamaan perheitä, lisäämään kulutuskysyntää jne. Vaan kun ei. Maahan valuaa väkeä edelleen halvan työvoiman alueilta. Tekeekö esim. AY liike mitään käytännössä tilanteen parantamiseksi ? Entäpä nämä meidän puolueisiin sitoutuneet poliitikot, ts. haliitus ? Mitä toimia on viime aikoina tehty ja paljonko omien nuorten työttömyyden hoidosta on saatu lukea ?

Priorisointi ja fokus touhustamisessa on ollut toisaalla, ja mediaseksikästä mukavaa juttua on piisannut jostain suurmoskeija hölmöilystä, tai laittomien maassaolijoiden leireistä. Näistä kun on noin helppo olla jotain mieltä, ja päivät kuluvat rattoisasti rupatellen.

Ruotsista löytyy onneksi hommia, ja siellä elämän rakentaminen onnistuu ihan kouluruotsillakin. Asuntokin löytyy, etenkin pienemmiltä paikkakunnilta.

https://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokand...

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3407299/Nuorten+t...

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

En minä usko ver4oilla Suomea tuhotun. 2007 veroja alennettiin, koska oli muka "jakovaraa", mutta se hävisi pian, kun törmäsimme euroseinään (olisimme normaalisti devalvoineet kuten Ruotsi).

Mutta nuoret on nyt tosiaan unohdettu. Voisi sanoa niinkin, että se hyvinvointiyhteiskunta, joka on palvellut isoja ikäluokkia, rullaa hautaan isojen ikäluokkien mukana, ja jäljelle jää melko paljas köyhäily-yhteiskunta, jossa media välttelee asioita viimeiseen asti.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Viitaten kehitykseen itse väitän hallituksen politiikan olevan lähinnä nykyistä säilyttävää eikä uutta luovaa. Kertynyttä varallisuutta ja asemia suojellaan olkoon kyseessä verotus tai esimerkiksi yritystuet. Uuden luomiseen ja investointeihin ei lähdetä.

Tehdyt ratkaisut suosivat vahvasti Sipilän ja Bernerin kaltaisia, mikä ei esimerkiksi luo uusia työpaikkoja vaan kerryttää heidän omaisuuttaan entisestään. Niillä joilla jo on hyötyvät, mutta nuorten nousuun ei olla erityisesti panostamassa.

Aina väitetään kuinka omistajat sitten investoivat uuteen ja sitä kautta työllisyys nousee sekä yhteiskunta nousee. Investoinnit ovat laahanneet jo vaikka kuinka kauan ja jaetaan vain ennätysosinkoja.

Kokoomukselta tämä linja on perinteistä, Keskustassa se on voimistunut Sipilän&Bernerin kaltaisten myötä. Perussuomalaisten osalta en oikein ymmärrä kuinka he tämän nielevät, kun kannattajissa on aika paljon duunareitakin.

Toimituksen poiminnat