Pohdintoja rajan pinnasta Pohdintoja nykysuomesta ja maailmanmenosta

Kusti polkee, kulkeeko posti?

Moni on jo varmaan lukenut postin kuvioon ottaa töihin vuokratyöntekijöitä. Näin päässään taas kiertämään työehtosopimusta ja käyttämään HPL työsopimusta joka varmasta takaa pienemmät tulot työntekijöille kuin postin omilla palkkalistoilla oleville. Kuvio on itselleni tuttu ja olenkin siitä aikaisemmin jo kirjoittanutkin: http://jukkalaulajainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/186065-vuokratyon-vaikutus-tyontekijaan-ja-tes-kiertaminen

Milloin joku politiikassa herää siihen että tämä vuokratyön käyttö on karannut jo käsistä? Sille on toki paikkansa ja tarpeensa, mutta moni varmaan mieluummin työskentelisi suoraan asiakasyritykselle, ilman välikäsiä. Yhdenvertaisuus lain periaatteen mukaan samasta työstä tulisi saada sama palkka. Tämä ei kuitenkaan toteudu, koska asiakasyrityksen vakituinen työntekijä saa parempaa palkkaa lähes aina verraten vuokratyöntekijään.

Se että Vuokratyöntekijöillä on oma tessi on ihan hyvä juttu. Nykyisen systeemin mukaan vuokratyöläiselle maksetaan ensisijaisesti vuokratyö tessin mukaista palkkaa, tulisi muuttaa siten että kyseistä TES:iä käytetään VAIN SILLOIN kun asiakasyrityksen tarjoama työ ei ole minkään muun TES:n alainen. 

 

Huipulla puhutaan "Kestävyysvajeesta", Miten luulette toistuvien lyhyiden määräaikaisten työsopimusten vaikuttavan ihmisten haluun perustaa perhettä? Tuskin moni haluaa tietoisesti ruveta lisääntymään jos ei ole varmaa tietoa onko työpaikkaa 3kk kuluttua. Muuutenkin vuokratyöntekijän oikeusturva on heikompi, koska jos saat "hankalan" työntekijän maineen, ei sopimusta välttämättä jatketa. 

Milloin SAK & kumppanit heräävät taistelemään tämän asian tiimoilta koska tuntuu että asiaan ei kiinnitetä juurikaan huomiota. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vuonna 2009 Britannian posti palkkasi 30.000 väliaikaista työntekijää postilakkoa murtamaan. Keskustelu nousi sen myötä aivan uusille kierroksille:

http://www.theguardian.com/uk/2009/oct/17/royal-ma...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tilanne kärjistyi tänään ulosmarsseiksi eri puolilla maata:

http://yle.fi/uutiset/postinjakelulle_pahoja_hairi...

Markus Mäkelä

Jos firmalla ei ole varaa maksaa nykyisen tasoista palkkaa, niin silloin tulee yt:t ja sen jälkeen palkkaa saa pienempi joukko kun aikaisemmin.

Vuokrafirmalaisella on duunipaikka varmaan jatkossakin joskin ehkä pienemmällä palkalla kuin vakkariduunareilla.

Kumpi on siis parempi: pienemmällä joukolla isompi palkka vai suuremmalla joukolla vähän pienempi palkka? Minulla ei ole tuohon vastausta.

Yksi asia on kuitenkin varmaa: SAK:ta kiinnostaa vain töissä olevien hyvinvointi ja se kannustaa maksimoimaan oman tulotason riippumatta palkkaa saavien lukumäärästä.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

"Vuokrafirmalaisella on duunipaikka varmaan jatkossakin joskin ehkä pienemmällä palkalla kuin vakkariduunareilla."

Asiakasyritys jos tarvitsee vähemmän työntekijöitä hetkellisesti se vain ilmoittaa vuokrafirmalle ettei tätä työläistä enää tarvita. sitten kun taas homma kiihtyy niin kyselläänkin uutta työntekijää. ei mitään takeita että sama työntekijä kyseessä. Liiketoiminnan riskit ulkoistetaan työntekijöille. myös jos työntekijä / tämän lapsi sairastelee kovasti, todennäköisyys sopimuksen jatkolle pienenee kovasti. Vuokratyö sopii opiskelijoille ja muille pätkä hommia tekeville ja näin lisätienestiä tarvitseville, mutta ei niiden varassa tulevaisuuden suomea voi rakentaa.

Merru Tuliara

Jukka Laulajaisen kirjoituksessa on virheellistä tietoa siitä, että Postissa olisi käytössä HPL:n työsopimus. Henkilöstöpalveluyritysten Liiton ja Toimihenkilöliitto Erton välistä työehtosopimusta (Henkilöstöpalvelualan työehtosopimus) sovelletaan vain taloushallinto-, tietojenkäsittely- ja toimistotehtävissä työskenteleviin vuokratyöntekijöihin. Muissa tehtävissä työskenteleviin vuokratyöntekijöihin sovelletaan aina käyttäjäyritystä sitovaa työehtosopimusta, Postissa siis Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimusta, jonka ovat neuvotelleet Palvelualojen työnantajat Palta sekä Posti- ja logistiikka-alan Unioni PAU.

Kun vuokratyöntekijöihin sovelletaan käyttäjäyritystä sitovaa eli tässä tapauksessa Postin työehtosopimusta, vuokratyöntekijöiden työehdot ovat samat kuin vuokratyötä käyttävän yrityksen omilla työntekijöillä.

Toimituksen poiminnat